Peliitat

Väkeväinen laukoo viimeiset lämärinsä Heinolan betonissa

HeKistä ja Peliitoista tuttu Ville-Veikko Väkeväinen palaa Heinolaan viimeistä kertaa. Viimeiset vuotensa Kalajoella Suomi-sarjaa pelannut Väkeväinen kuuluu Peliittojen karsintavastus JHT:n vahvuuteen. 32-vuotias kaukaloiden väriläiskä päättää uransa tähän kauteen.

234 peliä Mestistä HeKin ja Peliittojen paidassa ja kaksi lisää Kokkolan Hermeksessä. Viisi ottelua SM-liigaa Pelicansissa,  pestejä ulkomailla Itävallassa ja Ranskassa, Suomi-sarjaa Kalajoella, Keravalla ja Imatralla, II-divisioonaa Tinatuopeissa.

Nyt Ville-Veikko Väkeväisen ura on tulossa päätökseen. Uransa Väkeväinen pääsee päättämään Suomi-sarjan mestarina Kalajoen Junkkarit Hockey Teamin riveissä. Mestaruus ratkesi Kalajoella JHT:n lyötyä Porvoon Huntersin ja juhlat olivat sen mukaiset.

− Saatiin juhlittua hyvin. Sponsorit olivat järjestäneet meille kunnon juhlat. Pikkuhiljaa tässä alkaa toipumaan, hyväntuulinen Väkeväinen naurahtaa tuttuun tyyliinsä.

Kooveen pudotettua Nokian Pyryn jatkosta tiesi se sitä, että Suomi-sarjan mestaruus ratkesi JHT:n ja Huntersin välisessä ottelusarjassa. Otteluparin voittaja karsii lisäksi Mestis-paikasta Peliittoja vastaan. JHT voitti ratkaisevan pelin 6−4 ja koko ottelusarjan 3−1.

− Nähtiin, että kaksi laadukasta joukkuetta pelasi vastakkain. Oltiin juuri tuon verran parempia.

Omaan kauteensa Väkeväinen on tyytyväinen. Runkosarjassa ja ylemmässä loppusarjassa pisteitä ropisi paikan paikalta mukavasti. 35 ottelua ja tehot niissä 7+26=33. Seitsemässä pudotuspelissä saalis oli 0+5. Joukkueen loukkaantumiskaruselli herätti kaukaloiden konkarissa hämmästystä.

− Itsellä ihan hyvä kausi. Tuli jokunen pistekin tehtyä. Ei ollut älyttömiä notkahduksia. Meillä oli joukkueessa kyllä ihan älyttömästi loukkaantumisia. Ei ikinä ole ollut urallani vastaavaa. Ei ainakaan päässeet vastustajat skouttamaan meidän ylivoimapeliä, kun miehistö vaihtui joka ilta.

Suomi-sarjan mestari lähtee haastamaan Mestis-karsinnoissa Peliittoja, joka on ollut Väkeväiselle erityinen seura. Kolme kautta JHT:ssa on kasvattanut siteitä myös Kalajoelle.

− Ollaan tykätty täällä Kalajoella olla. Poika on ollut kaksi ja puoli vuotta täällä pelaten futista ja salibandyä. Tekemistä on piisannut. Täällä on tiivis yhteishenki ja paljon vietetään aikaa pelikavereiden kanssa vapaa-ajallakin.

− Itse ajattelin ja toivoin, että pääsisin vielä Heinolassa pelaamaan, kun jäi se NHL:kin saavuttamatta.

Väkeväinen toivoo ottelusarjasta kehkeytyvän tasaisen

− Toivon, että olisi tosi tasainen sarja. Peliitat on tietysti ennakkosuosikkina.

Väkeväinen muistetaan Heinolassa ennen kaikkea siniviivalta yläkulmiin ammutuista lämäreistä, loistavista avauksista, hieman omintakeisesta luistelutyylistä ja värikkäästä verbaliikasta kaukalossa. Hallin käytävillä muistetaan edelleen ja vielä pitkään Väkeväisen lämärillä ampumaa voittomaalia takavuosina Kouvolassa pelatussa Mestis-pelissä. Viuhuvatko lämärit perjantaina Heinolassa?

− Saisi nyt edes jonkun laukauksen ammuttua. Toivottavasti pelaisi silleen, että yleisö tunnistaisi ja muistaisi samaksi pelaajaksi mikä täältä lähti.

Kalajoella Peliittoja odottaa Väkeväisen mukaan varsinainen noidankattila

− Yleisö on Kalajoella todella äänekästä. Se on Peliitoille vähän toista kuin esimerkiksi Lempäälässä, jossa 200 katsojaa istuu katsomassa pelin ja lähtee kotiin. Täällä aletaan tamppaamaan jaloilla puupenkkejä heti kun kiekko saadaan keskiviivan yli.

Väkeväisen pitkä ura päättyy neljän tai viimeistään seitsemän pelin jälkeen. Nykypäivän jääkiekko asettaa kovat vaatimukset yli kolmekymppiselle.

− Kyllähän jääkiekko muuttuu kaiken aikaa nopeammaksi ja fyysisemmäksi. Pitäisi treenata ja harjoitella entistä kovemmin. En taida enää jaksaa sitä leikkiä. Voi olla, että olen jääkiekossa jatkossa mukana jollain muulla tavalla.

Loppuun Väkeväinen lähettää terveisensä kaikille Peliitta-faneille.

− Todennäköisesti on paljon tuttuja katsomossa. Saa nähdä miten fanit reagoivat. Toivottavasti eivät nyt ala ainakaan kolikoilla heittelemään ja jos heittävät niin pidän itsellä.

− Kyllähän Peliittojen kuuluu jäällä näyttää kuuluvansa Mestikseen ja samoin fanien pitää näyttää kannustamalla haluavansa pitää joukkueen Mestiksessä.