Peliitat

Emil Larmi sai aikoinaan ykkösveskarin sauman Peliitoissa - nuorten maailmanmestari debytoi nyt Leijonissa

Peliitoissa Mestistä kaudella 2015-16 yhteensä 38 runkosarjan ottelussa pelannut ja tammikuussa 2016 nuorten maailmanmestaruuden voittanut Emil Larmi debytoi Suomen miesten maajoukkueessa perjantaina.

Peliitat oli Larmille ensimmäinen joukkue, jossa hän sai vastuuta ykköstorjujana kunnolla. Ennen Heinolan kautta lahtelaislähtöinen torjuja nimittäin pelasi lähes yhtä monessa pelissä ainoastaan kaudella 2013-14 Pelicansin U18-joukkueessa B-nuorten SM-sarjassa - 33 runkosarjan ottelua ja seitsemän pudotuspeliä.

Heinolassa pikkumustia 91,6 varmuudella pysäytellyt torjuja vakuutti Mestiksessä, ja sieltä tie vei HPK:hon. Hämeenlinnassa kaksi kautta ovat sujuneet hienosti, sillä debyyttikaudella kiekot tarttuivat runkosarjassa 91,0:n ja toisella sesongilla 91,8 prosentin varmuudella. Vuosi sitten Liigan pudotuspeleissä prosentit olivat komeat 93,6.

Emil Larmi (vas.) juhli alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta tammikuussa 2016.


Perjantaina Larmi puolestaan debytoi siis Hämeenlinnassa Leijonien paidassa. Ensiesiintyminen ei pelottanut, vaikka Suomi esimerkiksi torstaina Valko-Venäjälle hävisikin. 

- Ainahan se on mahdollisuus. Hienoa paikkoja päästä pelaamaan, Larmi mietti kysyttäessä, pelottiko ensimmäinen peli, vai näkikö hän sen enemmänkin mahdollisuutena.

Silti, pientä jännitystä oli havaittavissa.

- Kyllä aina pieni (jännitys on), mutta aika hyvin pystyi laittamaan sivuun. Enemmän oli sellaista hätiköimistä ja tällaista, meni sellaisen puolelle enemmän, veskari myönsi.

Peli eteni siten, että ensimmäisessä erässä Suomi paukutti 2-0-johtoon. Valko-Venäjä kuitenkin tuli rinnalle ja ohi, mutta päätöserässä Leijonat nousi vastaavasti itse tasoihin. Jatkoajalla Suomi lopulta huudatti kotiyleisöä 4-3-maalilla.

Heinolassa aikoinaan ihastuttanut torjuja näki, että omassa tekemisessä on parantamisen varaa.

- Ei omaan peliin voi ikinä olla täysin tyytyväinen. On asioita, jotka ovat menneet eteenpäin ja on asioita joita pitää kehittää.

- Voitto tuli, se on hyvä juttu. Kuten sanoin, ei vielä voi olla tyytyväinen. Vähän oli hakemista, mutta voitto on voitto.

Larmi voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden Helsingissä 2016 siten, että hän oli kolmosveskari. Nyt veskarilla on luonnollisesti kovia haluja pelata, kun debyyttikin päättyi voittoon.

- Kyllä totta kai keväällä haluaa olla tässä niin pitkää kuin pystyy. Haluaa olla kisoissa mukana, haluaa päästä myös pelaamaan. Se on ihan ehdotonta. Päivä kerrallaan mennään ja annetaan kaikki. Muut päättävät sen, kuka pelaa ja missä, Larmi sanoi ja kehaisi itseään vielä lopuksi ansaitusti siten, että hän on "käyttänyt saamansa raot" murtautuessaan kohti parrasvaloja.